Wingwave Coaching

Hogyan működik?

A legjobban a fenti képen keresztül értelmezhető, hogy mi történik az agyunkban a mindennapok során:

Naponta folyamatosan sok különböző pozitív és negatív hatás ér bennünket, amit az idegrendszerünk érzékel, majd feldolgoz.

Olyan ez, minta a nagybevásárlás után behordanánk a csomagokat az előszobába. Minden egyes csomag egy -egy információ, történés vagy stresszhatás, ami ér bennünket.

Az agy által végzett feldolgozási folyamat ahhoz hasonlít, mint amikor ezeket a csomagokat kipakoljuk, és a tartalmukat elhelyezzük a megfelelő helyre a lakásban, azaz az idegrendszer az egyes élményeket az agy megfelelő memóriatárolójába helyezi el.

Ha túl sok a csomag vagy egy-egy csomag túl nagy (pl. erőteljes stresszes helyzetet élünk át, vagy folyamatosan stresszes helyzetnek vagyunk kitéve), akkor megakad a lakáson belüli megfelelő helyre történő elhelyezés, és felhalmozódnak a csomagok az előszobában, ahol egy idő után már nem férünk el tőlük.

Ez történik, amikor az agyat elárasztják a feldolgozatlan információk és olyan, mintha a csomagok akadályoznák a megfelelő közlekedést a lakásban. Azaz az idegpályáink nem tudnak megfelelően működni.

Különösen igaz ez a folyamat mai rohanó életritmusra, amelynek során rengeteg impulzus áramlik felénk minden nap, így az agy és az idegrendszer fokozott aktivitása szükséges ahhoz, hogy a beérkezett "információ-csomagok" megfelelő feldolgozásra kerüljenek.

Ezeknek a beérkezett csomagoknak a kipakolásában, a megfelelő helyre történő elhelyezésében, azaz az információk feldolgozásában segít a wingwave coaching.

Így lehet a wingwave kiváló eszköze a korábban esetleg eredménytelenül elérni kívánt magánéleti, vagy üzleti célok megvalósításának, egyéni, szakmai, személyes és szociális kompetenciák fejlesztésének.

Mi az az izomteszt?


A wingwave egy speciális – a kineziológiai teszteléshez hasonló – izomtesztelési módszert használ, ami segít abban, hogy az ún. "kijelentés- fa" mentén haladva azonosítsa a valamely korábbi stressz esemény okán az idegrendszerben "ragadt" érzelmeket.

A wingwave a hüvelyk- és mutatóujjból formált "o" gyűrű izomtesztet használja, mert az ujjainkban lévő idegek szoros kapcsolatban vannak a központi idegrendszerünkkel, és az így az ujjainkból megformált "o" betű nyílása pontosan mutatja, hogy az adott kijelentés a központi idegrendszerünkben stresszválaszt váltott-e ki.

A teszteléssel eljuthatunk egy olyan alap érzelemhez, érzelem-csomaghoz amelyet egy átélt stresszes helyzettel kapcsolatban a központi idegrendszer nem volt képes feldolgozni, és a bilaterális agyi stimuláció segítségével támogatni tudjuk ennek feldolgozását.

Mi az az NLP, azaz Neuro-Lingvisztikus Programozás?

Az NPL egy olyan, hatalmas eszköztárral rendelkező módszer, amely azzal foglalkozik, hogy hogyan lehet újra programozni azokat a nem támogató élménycsomagokat, amelyeket az idegrendszerünk - az általa (hallás, látás, szaglás, tapintás stb. útján) érzékelt környezeti ingerekből, információkból - egy tanult minta alapján alakított ki, és verbális/ nonverbális módon kommunikál a világ felé.

A wingwave az NLP eszköztárát is alkalmazza annak érdekben, hogy feltárja és - a beragadt érzelmek kioldása után – újraformálja az átélt stresszes eseményhez kapcsolódó élménycsomagot.

Így lehet a wingwave kiváló eszköze a korábban esetleg eredménytelenül elérni kívánt magánéleti, vagy üzleti célok megvalósításának, egyéni, szakmai, személyes és szociális kompetenciák fejlesztésének.

A wingwave egy teljesítmény és érzelmi-coaching, melynek hatása a kliens számára az esetek nagy többségében azonnal érezhető̋ és amely akár néhány ülésen belül a teljesítmény-stressz megszüntetéséhez, valamint a kreativitás, a mentális fittness és a konfliktus-stabilitás növeléséhez vezethet.

A wingwave  védett és DIN EN ISO 9001 alapján minősített coaching eljárás.

Honnan ered a módszer?

A wingwave-módszert Cora Besser - Siegmund és Harry Siegmund pszichoterapeuta házaspár fejlesztette ki Németországban. A wingwave az alábbi három módszer ötvözéséből eredő, ISO minősítéssel rendelkező coaching-technika:

  • EMDR
  • Izomteszt
  • NLP

Mi az az EMDR?

"Az EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) egy olyan, szemmozgásokkal történő különleges pszichoterápiás megközelítés, amelyet eredetileg a poszttraumás stressz zavar (PTSD) kezelésére fejlesztettek ki. Francine Shapiro pszichológus hozta létre az 1980-as években.

Az EMDR magában foglalja a szemmozgások vagy a kétoldalú stimuláció egyéb formáinak használatát, hogy segítse az egyéneket a traumás emlékek és érzelmek feldolgozásakor. Az EMDR célja, hogy segítse az egyéneket a traumás emlékek és érzelmek újrafeldolgozásában, hogy azok többé ne legyenek negatív hatással az életükre. Az EMDR lehetővé teszi, hogy az gyorsabban megszabaduljunk a traumáktól, a rossz tapasztalatokból eredő szorongástól és más negatív tünetektől, mint a hagyományos terápiák alkalmazásával.

Úgy gondolják, hogy ez a folyamat segít az egyénnek az emlékek és az érzelmek adaptívabb újrafeldolgozásában, hogy többé ne legyen ugyanolyan szintű szorongása.

Az EMDR-t gyakran használják mentális egészségügyi problémák széles körének kezelésére, beleértve a PTSD-t, a szorongást, a depressziót és a függőséget. Számos tanulmányban kimutatták, hogy hatékony, és az olyan szervezetek, mint az Egészségügyi Világszervezet és az Amerikai Pszichiátriai Társaság, a PTSD bizonyítékokon alapuló kezeléseként ismerik el.

Míg az EMDR működésének pontos mechanizmusait még tanulmányozzák, a tapasztalatok alapján gondolják, hogy az agy természetes képességét foglalja magában a traumás emlékek és érzelmek feldolgozására és integrálására. "

(forrás: emdr.com)

Az EMDR módszer hatásmechanizmusa a legtöbb feltevés szerint az alvás alatti REM (Rapid Eye Movement) fázist szimulálja éber állapotban. Ebben a fázisban történik az álmodás, és a tudományos feltételezések szerint itt történik meg a minket ért információk feldolgozása (a "csomagok kipakolása"). Nemhiába mondják: "Aludj rá egyet, holnap másként fogod látni a dolgokat."

A wingwave coach az ülés során az EMDR módszenek csak egy részét, magát a kétoldali agyi stimuláció technikáját használja fel, amikor az előzetesen – a lentiek szerint módon, azaz izomteszttel - azonosított érzelmek feldolgozását segíti gyors kézmozdulatokkal, vagy egyéb kétoldalú agyi stimulációval. A kétoldalú agyi stimuláció hatása ugyanis érhető elérhető a két térd vagy a vállak felváltott ütögetésével, vagy speciális, erre a célra készült zene hallgatásával.

Az egyik legfontosabb különbség az EMDR és a wingwave módszere között, hogy a wingwave-nek mint coaching technikának az elsődleges célja nem a trauma feldolgozása és a mentális egészségügyi problémák kezelése – bár esetlegesen hozzájárulhat ehhez-, hanem a stresszbehatások feldolgozásának elősegítése, és erőforrások kiépítése az idegrendszerben, meghatározott célok, teljesítmények elérése érdekében.

Ennek érdekében a wingwave módszernek nem is célja egy-egy korábbi traumatikus esemény és az ahhoz kapcsolódó érzelmi – idegrendszeri állapot felidézése (ahogy az egy EMDR kezelésen történik).

A wingwave során a coach az idegrendszerben tárolt, egy-egy stresszes eseményhez kapcsolódó – akár fel nem ismert/ rejtett - érzelmet azonosít az alább az izomteszt segítségével, amit aztán kiold az. ún. kétoldali agyi stimulációs technikák segítségével.

Az ülés végén kerül sor a – részben az NLP-ből átvett módszer szerint – az erőforrások beépítésére. Ezszintén a kétoldali agyi stimulációval történik, annak érdekében, hogy a kliens a jövőbeli hasonló stresszes helyzetekre már kiegyensúlyozottabb módon legyen képes reagálni.