Nonlinear Aqua 

Melegvízi relaxáció


Hol vannak a relaxációk?

Budapesten elsősorban Dagály, vagy a Paskál fürdő termálvizes medencéjében tartom a relaxációkat, ahol elég tér van ahhoz, hogy szabadon mozogjunk, és a többi fürdőző is távol van attól a biztonságos energiatértől, amit létrehozunk.

Tavasztól őszig pedig általában egy Badacsony közeli privát, erre a célra kialakított melegvizes medencében lehet relaxálni.

Bejelentkezés: nonlinearvibe@gmail.com

Az Aqua Nonlinear egy melegvízi relaxációs technika, amelynek az alapja a Watsu (water shiatsu, azaz vízi shiatsu) és az Aquakontakt módszer.

Az emberi élet a vízből fejlődött ki, a magzatvízben növekedünk és testünk 65-70%-a víz. A testmeleg vízben végzett mozgásmeditáció során visszatalálhatsz a természetes közegedhez és a valódi, áramló folyadék természetedhez.

Mi történik a vízben?

Ez a vízi relaxáció egy közös ráhangolódással kezdődik, majd finoman segítek neked felfeküdni a víz tetejére.

Először víz felszínén lebegve megtartalak, majd elindítok egy gyengéd mozgást a testeddel, és a különböző mozdulatok finom nyújtásokba folynak át. Ez lehetővé teszi a tested számára, hogy ellazuljon, kioldódjon az izmokban és az ízületekben.

Ez egyszerre egy finom játék és egyben egy meditáció. Néha olyan, mint egy finom tánc.

A meleg víz, a finom mozgások és a megtartottság eredményként az idegrendszered ún. "low – tone" paraszimpatikus működése veszi át az uralmat, az élettani folyamataid – így a légzésed is - egyre jobban lelassulnak.

A lebegésben belekerülsz egy olyan állapotba, amit a tested ritkán tesz: ez a "nem-csinálás" állapota.

Ahogy a test eléri ezt az állapotot, egészen lassan és fokozatosan elkezdelek levinni a víz alá.

Ez a folyamat egy előre megbeszélt jelzés alapján történik, ami előtt egy orrcsipeszt is felteszel, ami megakadályozza, hogy víz menjen az orrodba. A víz alatt töltött idők először csak rövidek, és folyamatosan figyelem a tested reakcióit, majd segítek neked időben feljönni a víz alól. Ilyenkor azonban általában elindul egy olyan tendencia, hogy egyre több időt tudsz és kívánsz is a víz alatt tölteni.

Ahogy a fejünk a víz alá kerül, az agyhullámok bétából alfába váltanak, ami a meditáció és a könnyű alvás frekvenciája.

Sokszor kapom a kérdést, hogy: "Mire jó ez?"

Ebben az állapotban a test felismeri, hogy egy nagyon biztonságos, ismerős közegben hogyan engedjen el szelíd módon érzelmeket, félelmeket, történeteket, amik felgyűltek a test fizikai struktúrájában.

Az érintések és a megtartottság érzése és a tiszta figyelem, amit tőlem kapsz, képes lehet visszatölteni valamennyit abból a figyelemből és érintésből, amit gyerekkorodban esetleg nem kaptál meg.

Kutatások bizonyították a pozitív összefüggést a melegvizes relaxációs terápiák és a fájdalomcsillapítás között. A fájdalomcsillapítás a melegvíz nyomásának és viszkozitásának a fájdalomreceptorokra okozott hatásával magyarázható. A fájdalom csökkenésével együtt csökkenhet a szorongás szintje is.

A meleg víz és a finom kimozgatás nemcsak az izmok ellazulását, hanem az ízületek rugalmasságának visszaszerzését is elősegítheti.

A relaxációt a NonLinear Touch testkezelésekből kölcsönzött érintésekkel is támogatom. Ezek segítenek ellazítani a fasciát, valamint a lágy szöveteket, és ezáltal harmonizálni a szervezet craniosacrális ritmusát is.

Ez azt is elősegítheti, hogy finoman oldhatóak legyenek a testben tárolt, esetleges fizikai behatások (pl. kisebb- nagyobb ütődések) által okozott szöveti összehúzódások, vagy stressz okozta lenyomatok (pl. az állandóan összeránduló gyomor, az előregörbített vállak stb.). Kioldódhatnak a fizikai, vagy érzelmi stressz miatt kialakult - néha szinte észre sem vett - feszülések a test szerkezetében.

Az idegrendszer és a test működésének együttes optimalizálása pedig egymást támogató hatással lehet az egész szervezetre.

Mit élhetsz meg a vízi relaxáció alatt?

Van, hogy elsősorban az érzékeidre hat: láthatsz színeket, fényeket, mandalákat, hallhatod a víz finom csobogó hangját.

Van, hogy érzéseket, érzelmeket hoz fel: feljöhet boldogság, szomorúság, ami nevetésre vagy sírásra is ösztönözhet (ez összefüggésben áll az idegrendszer és a test ellazulásával).

Máskor emlékek jönnek a felszínre: gyermekkorunk, testvéreinkkel, szüleinkkel, vagy a méhben töltött idővel, a születésünkkel kapcsolatos emlékfoszlányok.

Mind vízi lények vagyunk. Ez a relaxáció segít erre e lényegünkre visszaemlékezni.

Akkor is, ha neked éppen most (még) van valamiféle félelmed, szorongásod a vízzel, vagy a víz alá merüléssel kapcsolatban. Segít visszavezetni ahhoz az egységhez, amit a vízben, a vízzel megélhetünk.

De ha szeretnél egy kicsit megállni, lelassítani a szervezeted stresszes működését, feszültségét és ezáltal egy kiegyensúlyozottabban működő idegrendszerhez, és így egy jobban funkcionáló testhez jutni, ami megkönnyíti a hétköznapi kihívásokkal történő szembenézést, akkor keress bátran!